Duurzaam lichtontwerp

Vorige

‘Er kan veel geld worden bespaard door te investeren in duurzame verlichting. Hoe helpt een lichtontwerper precies met het realiseren van deze besparing?’

‘Verlichting is noodzakelijk, maar de meeste overheden en bedrijven zijn er liever niet te veel geld aan kwijt. Besteed jij als wethouder of beleidsmedewerker bij de gemeente liever je budget aan het bestrijden van vandalisme? Of investeer je als ondernemer of manager liever in marketingcampagnes dan lampen? Juist door deze denkwijze ben je op de lange termijn duurder uit en blijven er veel kansen liggen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en marketing. Een lichtontwerper helpt namelijk met het besparen op kosten, halen van klimaatdoelstellingen en betere zichtbaarheid. Waar kan duurzaam lichtontwerp betekenen voor jouw gemeente, bedrijf of organisatie?’

– Arjen van den Cruijsen, lichtontwerper

GOED VOOR DE PORTEMONNEE

Waarschijnlijk is er een vooraf bepaald budget of wil men in ieder geval van tevoren weten wat de verlichting gaat kosten. Een lichtontwerper houdt rekening met het aangegeven budget of helpt bij het vaststellen van het benodigde budget. Hierbij kijkt de lichtontwerper ook naar de operationele kosten: wat zijn de kosten van aanschaf, onderhoud en energieverbruik? Hoe lang gaan de lampen en armaturen eigenlijk mee? Een lichtontwerper helpt de kosten voor de hele levenscyclus van de verlichting inzichtelijk te maken. Zo heb je alle kennis in huis voor het maken van de juiste keuze.

DESKUNDIG EN MERKONAFHANKELIJK LICHTADVIES

Welke lamp of armatuur is geschikt voor jouw bedrijf of gemeente? En betaal je er niet te veel voor? Een lichtontwerper werkt onafhankelijk van fabrikanten en installateurs. Het doel is juist om zo goed mogelijk advies te geven over de verlichting. Zo krijg je het beste licht voor de beste prijs.

KLIMAATDOELSTELLINGEN HALEN MET KOSTENEFFICIËNT LICHTONTWERP

Een goede lichtontwerper houdt rekening met duurzaamheid. Wist je dat met lagere lichtniveaus vaak dezelfde veiligheidsnormen kunnen worden gehaald, maar dan met een lager energieverbruik? Dat bespaart veel geld. Dit is goed nieuws voor gemeenten, die de doelstellingen van het klimaatakkoord willen halen. Voor het menselijk oog is het in veel gevallen niet zichtbaar als het lichtniveau 20% minder is. Dit komt omdat we de lichtintensiteit niet lineair maar logaritmisch waarnemen. 2 kaarsen creëren bijvoorbeeld niet dubbel zoveel licht als 1 kaars; dat is pas bij 10 kaarsen het geval. Het goede nieuws is dat dit andersom ook geldt! Het lichtniveau met 20% verminderen betekent dus nauwelijks minder zicht voor weggebruikers, maar wel 20% energiebesparing. Daarnaast houdt een lichtontwerper rekening met de specifieke lichtbehoefte. Welk licht is nodig op welke plek en welk moment? Door alleen het nodige licht te realiseren, bespaar je niet alleen op aanschaf- en onderhoudskosten, maar ook op energieverbruik en grondstoffen.

DUURZAME OPLOSSING

Fabrikanten werken tegenwoordig steeds vaker met ‘Light als a service’, een concept bedacht door architect Thomas Rau in samenwerking met Philip Lighting (tegenwoordig Signify). Je huurt dan de verlichting van de fabrikant, inclusief energieverbruik, onderhoud en installatie. Hierdoor heeft de fabrikant er belang bij om zo duurzaam mogelijk licht te realiseren. Een lichtontwerper denkt met je mee over een goede ‘Light as a service’-oplossing. Welke verlichting is er nodig op welke plaats? En welke kenmerken en functies moet de verlichting hebben?

KANSEN VOOR DE GEZONDHEID, ZICHTBAARHEID EN MARKETING

Slechte verlichting is niet alleen duur en klimaatonvriendelijk, maar laat ook kansen liggen op het gebied van gezondheid, zichtbaarheid en marketing. Goede verlichting heeft namelijk veel voordelen. Daardoor ben je indirect juist een dief van je eigen portemonnee als je niet investeert in goede verlichting. Welke kansen mis je dan bijvoorbeeld?

  • Een betere gezondheid van personeel. Gezond licht verhoogt de concentratie en productiviteit van medewerkers en zorgt voor minder verzuim.
  • Investering in de veiligheid. Het juiste licht op de juiste plek creëert overzicht en vermindert de kans op inbraak, vandalisme en werkongevallen.
  • Zichtbaarheid in het straatbeeld. Licht laat jouw bedrijfspand, gemeentehuis, winkel of restaurant extra opvallen.
  • Nadruk op gewenste producten of diensten. Licht trekt de aandacht van klanten naar de juiste producten of diensten in jouw winkel of showroom. Licht levert veel op als onderdeel van jouw zichtbaarheid en marketingverhaal. Indirect is hier dus veel geld mee te winnen. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van het niet aantrekken van de juiste klanten of investeerders? Een lichtontwerper helpt met het bereiken van je doelstellingen en het pakken van deze kansen.
DUURZAAM LICHTONTWERP BESPAART KOSTEN EN VOEGT WAARDE TOE

Met duurzaam lichtontwerp ben je goedkoper uit. Daarnaast lever je met energiezuinig licht niet in op de veiligheid in bijvoorbeeld het verkeer. Door te investeren in goede verlichting pak je bovendien veel kansen op het gebied van gezondheid, zichtbaarheid en marketing. Een lichtontwerper geeft advies over welke verlichting past bij jouw doelstellingen en wat kostenefficiënt is voor de lange termijn.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen m.b.t. een duurzaam lichtontwerp? Vraag het mij gerust!

Bron: Allicht, editie 6/2021.

Vorige Share Post :

Meer blogs

Geef een antwoord

Meld je hier aan voor meer interieurinspiratie en ontvang de nieuwsbrief!