Gezonder zitten voor thuis

‘We mogen weer meer buitenshuis zitten, op terrasjes, in restaurants, het theater. We blijven waarschijnlijk meer thuiswerken. Dat zit toch anders dan op kantoor. We zitten (te) veel en bewegen te weinig. Het Corona-tijdperk heeft een breder draagvlak gecreëerd voor ergonomische stoelen, actief zitten met bewegen en (op)staan.’

– Frances, Franpress

NATUURLIJK ZITTEN

Wij zitten op stoelen. Dat vinden we de normaalste zaak van de wereld. Dat is het niet. In niet-Westerse culturen zitten mensen nog vaak zonder stoel, op de grond: in knieluit, kleermakerszit, hurkzit. En wat dacht je van kinderen >Die gaan spontaan op hun knieën of hurken zitten en wiebelen. Deze natuurlijke zithoudingen leren we af zodra de stoel in beeld komt. ‘Ga eens goed zitten! Blijf nu eens netjes stil zitten.’ Het is de vraag OF dat goed is. Of dat wel zo gezond voor lijf en leden is. Niet dus.

ACTIEF ZITTEND WERKEN

Kaarsrecht en stil zitten op een statische, rechte stoel druist tegen onze natuur in. Dat houdt geen mens vol. Je gaat regelmatig verzitten. Je strekt je benen uit, steekt ze onder je stoel. Je leunt achterover, gaat wat scheef zitten, zakt onderuit. (Als je geluk hebt heeft je stoel een verende rugleuning.) Al in 1976 heeft de Noor Christian Mengshoel de knieluit-stand uitgevonden en bewezen als ergonomisch beter verantwoord. De licht naar voren hellende zitting zorgt voor een natuurlijke zithouding en stimuleert actief zitten. Sindsdien zijn er nog vele wetenschappelijke onderzoeken gevolgd. In de professionele wereld is het belang van actief, dynamisch zitten al lang gemeengoed geworden. Van kniestoelen tot de meest gesofistikeerde bureaustoelen. In de kantoorwereld worden zelfs afwisselend zitten en staan gepropageerd. Maar of de doorsnee-consument thuis al zo ver is?

ERGONOMISCHER LEVEN

Hier kan het Corona-tijdperk voor een boost zorgen. We worden met onze neuzen op de feiten gedrukt. We moeten gezonder leven, meer bewegen, minder zitten. Als dat geen inkoppertje is! Die kantoorstoel zit inderdaad beter. Maar om die nu thuis aan de keuken of eetkamertafel te zetten? Gelukkig zijn er mooiere alternatieven voor huis-tuin-keuken gebruik. Een prachtig voorbeeld is de W2020 collectie van Wagner Living. Op het eerste gezicht zie je een re-design van de aloude café- en keukenstoel. Maar hier is sprake van een ergonomische innovatie. De houten zitting ligt ‘als een kussen’ in de kunststof schelp. Hieronder is een Dondola systeem onzichtbaar geïntegreerd. Daardoor is het zitvlak 3-d beweegbaar.

Ook de Wigli wiebelkrukken zijn homeproof. Het kantelpunt van de zitting bevindt zich vlak onder het zitvlak. Je maakt ongemerkt kleine bewegingen om jezelf in evenwicht te houden. Hierdoor blijven de spieren in je rug en je buik aan het werk. De wiebelkrukken bestaan in meerdere maten en uitvoeringen, met een metalen of beukenhouten frame. De Wigli One bestaat in 3 maten, de Wigli Junior voor kids is in hoogte verstelbaar. De Bock van Arco speelt in op nog meer bewegingsvrijheid: je kunt er actief op zitten, tegenaan leunen, etc. Hij wordt geïntroduceerd als “een nieuw archetype zitobject voor zowel werk, woon en hospitality omgeving.”

Benieuwd naar passende oplossingen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek? Ik help en adviseer graag!

Bron: Interior Business Magazine, editie 7/2021.

Share Post :

Meer blogs

Geef een antwoord

Meld je hier aan voor meer interieurinspiratie en ontvang de nieuwsbrief!