Kleurentrends in 2021

2021: Expressief en rijk.

‘Net als in de mode is het niet meer zo dat één kleur on trend is en de rest niet. Tegenwoordig gaat het om combinaties: kleuren beïnvloeden elkaar immers enorm. Yves Klein-blauw naast een aardetint ziet er compleet anders uit dan hetzelfde blauw naast fuchsia. Zo’n zelfde wisselwerking bestaat tussen kleuren, materialen en finishes. Daarom bekijken we kleurentrends steevast als een geheel met materialen en afwerkingen. De interactie maakt vel verschil: een poederachtig matrozen is iets heel anders dan hetzelfde roze in een glossy finish. De trend voor 2021? Dat interieurs veel kleurrijker zullen worden. Er is nu al veel meer kleur in het interieur dan 5 jaar geleden, en die trend versterkt. We zullen in 2021 veel verschillende ton sur tintinten zien, maar ook combinaties van twee, drie of meer kleurgroepen. Alles wordt een stuk expressiever en rijker.’ – Hilde Frans, trend- en colorwatcher

 

Bron: Eigen Huis & Interieur, editie 10/2020.

BLAUW – als verademing. Blauw wordt niet zo vaak gebruikt in interieurs, omdat het als koel en afstandelijk wordt ervaren. Dat komt omdat het een sterke ruimtelijke werking heeft. In 2021 zal dat ruimtelijke effect juist heel welkom zijn. Na de lockdowns, waarin de muren soms op ons afkwamen, is blauw een verademing. Bovendien werkt het rustgevend. Verschillende blauwtinten zijn makkelijk onderling te mengen, zeker als een uitgesproken kleur de hoofdrol speelt. Je ziet dan ook talloze blauw-op-blauw interieurs opduiken en ton sur tondessins. Vaak wordt blauw ook gebruikt als accent. Qua kleurencombinaties is blauw heel inschikkelijk: het gaat goed met groen en vormt een mooi contrast met andere trendkleuren, zoals terra. Bovendien laat het de natuurlijke tinten van hout goed uitkomen.

POEDER-, ROZE- EN BEIGETINTEN – een scala aan aaibaarheid. Zeker na het afgelopen jaar willen we een huis dat ons omarmt en comfort geeft. Zachte, tactiele stoffen spelen een centrale rol. Deze kleuren zijn daarom van essentieel belang in 2021. De kleuren in dit palet zijn makkelijk toepasbaar en toch niet eenduidig. Het komt er bij dit soort kleuren op aan om net die tinten te kiezen die iets meer karakter uitstralen. Ook een trend: onbehandelde materialen en de kleuren die daaruit voortvloeien: zoals Untreatened Ecru, dat is afgeleid van ongebleekt canvas.

GROEN – de antistressfactor. Groen was eerder ook al belangrijk. Interieurs worden steeds drukker bevolkt door planten, omdat het heilzame effect op het geestelijk welzijn is herontdekt. Groen is een kleur die ontspant en onttrekt. Naar planten kijken kalmeert een mens, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Sterker nog: zelfs de kleur groen heeft dat effect. Geen wonder dus, dat groen in 2021 opnieuw een hit wordt (of blijft). De groentinten van 2021 zijn pastels die naar naturel neigen. Al deze tinten hebben ondertonen van grijs en bruin. Ook is er een groep groentinten met elementen van blauw, die naar azuur neigen en prachtig zijn in glaswerk of als accent op servies. Al deze kleuren vallen onderling perfect te mixen.

NEO-NEUTRALEN – de evolutie van pastels. De afgelopen jaren vonden nogal wat pastels hun weg naar het interieur. In 2021 evolueren ze tot een nieuwe kleurengroep: de neo-neutralen. Dit zijn neutrale kleuren met een tintje extra. Ze zijn een stuk subtieler dan pastels, meestal stoffiger en grijzer. Daardoor lijken ze zachter, en dat is precies wat we nodig hebben in 2021. Als je deze tinten combineert, krijg je interieurs die ondanks hun vele kleuren van een afstand toch monochroom lijken, maar fascineren door hun rijkdom aan texturen en diepte. Het is een goed excuus om veel texturen te combineren. Denk aan heet muur met een kalk- of betonstructuur in combinatie met een bouclé-stof voor extra aaibaarheid.

BRUIN EN OFF-BLACK – het nieuwe zwart. Rechttoe rechtaan zwart verdwijnt in 2021 verder uit het interieur. Het wordt vervangen door roestige bruintinten of net-niet-zwart. Waarom? Puur zwart is snel te hard. 2021 vraagt om een zacht interieur en daarom kiezen we liever voor warme off-slacks of comfortabele tinten bruin. Bruin heeft zijn suffe imago afgeschud en is weer een kleur die wordt geassocieerd met luxe. Het komt prachtige tot zijn recht in ambachtelijke materialen en natuurlijke finishes, maar ook in hoogwaardige materialen.

Share Post :

Meer blogs

Meld je hier aan voor meer interieurinspiratie en ontvang de nieuwsbrief!