Een plattegrond maken

Tijd om (opnieuw) in te delen?

Alles begint met een plattegrond. Ten eerste is het onmisbaar om te weten hoe lang de muren zijn en waar de deuren zitten; zeker als er nieuwe meubels of gordijnen moeten worden besteld. Daarnaast kun je de feiten loskoppelen van ideeën of meningen als je een plattegrond maakt en voelt een ruimte meer als een schone lei.

Bron: VT Wonen, editie 4/2021.

Plattegrond must-knows:
  1. Meet de lengte en hoogte van alle muren en noteer waar schuine hoeken, schouwen, erkers, vaste kasten, vensterbanken, een trap, lambriseringen of een inspringend stuk zitten, en evt. op welke hoogte van de muur. Als het een kamer en suite is, check dan ook of beide kamerdelen even breed zijn. Vooral in oudere huizen is dat lang niet altijd het geval.
  2. Geef aan waar alle deuren en ramen zitten, hoe breed en hoog ze zijn en naar welke kant ze opendraaien. De ruimte die de draaicirkels innemen, kan voor het gemak ook op schaal op de plattegrond, zodat je die later niet over het hoofd ziet.
  3. Noteer alle lichtpunten, stopcontacten en radiatoren op schaal.
  4. Geef aan waar de zon opkomt en waar hij ondergaat. Op welke windrichting een kamer ligt, heeft gevolgen voor de kleur van het invallende licht door de dag heen, en voor de gunstigste plek om een tv of beeldscherm te plaatsen. Een vierkante kamer met een glazen pui krijgt meer licht binnen dan een pijpenla met een raam voor en achter. Geef dus ook op de plattegrond aan waar een eventuele donkere zone zit.
Tips:
  • Lukt visualiseren niet? Maak de indeling concreter door de vloer af te bakenen met schilderstape, A4’tjes of dozen! Zodra de afmetingen van een bed op de slaapkamervloer zijn getapet, komt de verder beschikbare ruimte onmiddellijk in perspectief.
  • Houd afstand: aan weerszijden van een vrijstaande kast wil je zeker 85-100cm vrijhouden voor de luchtigheid en veiligheid. Dat geldt ook voor een hal of een overloop en langs een keukeneiland.
  • Nieuwe hoekbank nodig? Het lange stuk is gemiddeld 260cm en het korte deel 160cm. Dit is een mooie verhouding (13:8). Kies voor een wat lagere bank als hij voor een glazen pui komt te staan, zodat het vrije zicht niet wordt geblokkeerd en de zon over de leuning de kamer in kan schijnen.
  • 60cm heeft een stoel minimaal nodig om achteruit te schuiven als je aan tafel wilt gaan zitten.

Een typisch praktisch bezwaar bij het indelen van een ruimte is dat het niet altijd meevalt om door een bestaande situatie heen te kijken. Vooral als die een beetje dominant is. Stel dat je te maken hebt met je huidige woonkamer die op de schop moet. Soms staan meubels en decoraties zo pontificaal in de weg, of hebben ze zoveel emotionele waarde, dat het bijna onmogelijk wordt er een nieuw plaatje op te projecteren.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Een lege kamer kan ongrijpbaar aanvoelen. Dat komt doordat je oog er nergens een aanknopingspunt vindt. Het valt niet mee verhoudingen of afstanden in te schatten en dan wordt het vrij ingewikkeld om te beoordelen of de gewenste bank hier wel past.

Heb je hulp nodig? Ik help graag bij het maken van een (digitale) plattegrond en/of 3D-tekening. Neem gerust contact met mij op via info@doorrosalie.nl.

Share Post :

Meer blogs

Meld je hier aan voor meer interieurinspiratie en ontvang de nieuwsbrief!