Interieurtrends in 2021

Volgende

In 2020 speelde een groot deel van het leven zich thuis af en 2021 begint al net zo. Dat beïnvloedt hoe jij je huis ervaart. Het is meer dan ooit de cocon die rust en bescherming moet bieden, maar ook de plek om strategisch vooruit te kijken en ruimte te geven aan nieuwe ideeën en idealen. Die twee uitersten komen samen in de volgende generatie meubels en materialen. Zie hieronder de belangrijkste interieurtrends voor komend jaar.

 • Grafisch lijnenspel: een mooi tegenwicht voor al die afgeronde vormen in moderne interieurs: textiel en accessoires met abstracte vormen en strakke lijnen. (Wand)tapijten en kussens, schilderijen en prints, keramiek en metaal houden het comfort in balans. Net als in de natuur hoeft niet alles in huis rechte lijnen te hebben. Meubels met ronde vormen of afgeronde randen (bijvoorbeeld deze SOFA bank of GUBI fauteuil) zijn in opkomst. Het succes hangt af van het juiste midden tussen ronde elementen en rechte lijnen.
 • Meer groen binnen! Er zijn ontelbare mogelijkheden om groen naar binnen te halen. Gevelgrote glazen puien, veel planten binnen, groene muren. Planten voegen warmte en diepte toe.
 • Keramiek wint: bovenaan de lijst van up-and-coming interieuritems staat keramiek. De combinatie van het vaak ambachtelijke maakproces, ontwerpen met een verhaal en het niet altijd 100% voorspelbare resultaat geeft elk object persoonlijkheid, of het nu om een vaas, kandelaar, bord, kruk of sculptuur gaat.
 • Natuurlijke materialen stelen de show! Pure materialen in huis beperken zich niet meer tot de usual suspects. Er zijn een hoop materialen bijgekomen, lees meer over in deze blog.
 • Ribbels voor meer textuur en licht: textuur is belangrijk in huis (zeker als je gaat voor ton sur ton, lees daar hier meer over). Het maakt oppervlakten visueel interessanter en bevordert de akoestiek. Steeds meer oppervlakten vertonen textuurdetails die een interessant lichtspel veroorzaken. Bijvoorbeeld scheidingswanden van gecanneleerd glas of houten latten. Ze laten het licht door en geven tegelijkertijd beweging aan de muren!
 • Weefsels en patchwork: aaibaar, met de hand gemaakt, uniek: er zijn genoeg redenen om een geweven kussen of vloerkleed in de armen te sluiten.
 • Bewoner wordt verzamelaar: meubels, kunst en dierbare objecten moeten steeds vaker betekenisvol zijn en een verhaal te vertellen hebben. Door de verzameling op een specifieke manier uit te stallen, krijgt de bewoner de rol van curator en is het resultaat een expositie. Een vitrinekast, hoek in de kamer of een hele wand mag dan ook niet ontbreken.
 • Zen in de badkamer: iedereen heeft een plek in huis nodig om zich terug te trekken en mentaal en fysiek op krachten te komen. De badkamer vervult die rol met glans door zich van zijn rustige kant te laten zien. De luxe zit in de details: maatkasten om het meeste uit de (kleine) ruimte te halen, slimme, waterbesparende oplossingen en kranen waarover is nagedacht.
 • Meer ruimte voor ontspanning: nergens heen kunnen is één ding, maar nergens heen kunnen in eigen huis valt zwaar. Reden om de ruimte die er wel is slimmer en beter te gebruiken, en na te denken over ongebruikte ruimtes, zoals de zolder of kelder. Plekken die je kunt benutten als multifunctionele kamers waar iedereen zich kan terugtrekken voor wat me-time, maar die evengoed dienstdoen voor gezinsmomenten.
 • Sportief in huis: nu fitnessen voorlopig binnenskamers gebeurt, is het zoeken naar slimme oplossingen. Dit iedereen heeft ruimte voor een privé gym, maar met wat creatieve oplossingen valt er van bijna iedere ruimte wel wat te maken!
 • De kleurentrends van 2021 vind je hier.
 • En natuurlijk thuiswerken: hier heb ik een apart blogbericht over geschreven. Meer lezen? Klik dan hier.

 

Bron: Eigen Huis & Interieur, editie 10/2020.

Volgende Share Post :

Meer blogs

Meld je hier aan voor meer interieurinspiratie en ontvang de nieuwsbrief!